Składniki:
- 8 kotletów schabowych
- 3 słodkie jabłka
- 3 duże pieczarki
- 1 cebula
- 1/4 szkl cydru lub octu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 ząbki czosnku
- bulion lub rosół *
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- olej
- odrobina masła
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ułożyć je na folii aluminiowej (lekko posmarowanej masłem), posypać cynamonem oraz imbirem, zakryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut.
Osuszone kotlety obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę wrzucić na patelnię po smażeniu kotletów, dusić chwilę, następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby puszczą sok dodać jabłka i posiekany czosnek. Doprawić solą. Wszystko zalać cydrem i przesmażyć chwilę.
W garnku do pieczenia ułożyć warstwami jabłka z cebulą i pieczarkami, oraz kotlety. Ostatnią warstwą powinny być jabłka. Zalać bulionem tak, aby przykrył całość. Włożyć ziarna ziela angielskiego i listek, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz