Potrawę przygotowywuje się dosyć szybko, bo ziemniaki pokrojone w cienkie talarki wymagają krótszej obróbki termicznej.
Świetny dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Bardzo dobrze smakuje odgrzane następnego dnia na gorącej patelni.
Składniki:
- 8 obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 3 zmielone ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- czarny pieprz mielony
- sól
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umyte (nieosuszone) ziemniaki i cebulę pokroić na cienkie talarki. Oliwę wlać do dużej patelni, wsypać talarki ziemniaczane, plastry cebuli i po wierzchu posypać przyprawami. Delikatnie zamieszać. Patelnię przykryć i postawić na średnim ogniu, mieszać od czasu do czasu, pilnując, aby ziemniaki się nie przypaliły.
Mieszać należy delikatnie, inaczej talarki stracą swój kształt.
Smacznego :)
o, takiego talarka to ja bym zjadła!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają znakomicie! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNiby to tylko ziemniaki, a nabrałem na nie ochoty jak nigdy :-)
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaki przyrządzała mi mama, do dziś są to moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dusiłem ziemniaków, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńOoo jaka bomba! :)
OdpowiedzUsuńSuper potrawa zapomnialam o pysznych ziemniaczkach ja podlewam troszke woda z kostka rosolowa przykrywam i sie dusza pychotka
OdpowiedzUsuńSuper, już, zapomniałam a dzisiaj obiad super plus do tego kefir, Dziekuje.
OdpowiedzUsuń