Składniki
- opakowanie rukoli
- połówka mango
- 1 szalotka
- pół ząbka czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 5-6 łyżek octu balsamicznego
- 1/4 szkl oleju
Przygotowanie
Rukolę umyć i osuszyć. Mango obrać i za pomocą obieraczki lub tarki typu julienne i zrobić nitki.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Wymieszać z cukrem, solą i octem. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać z olejem.
Rukolę ułożyć na talerzu, na wierzchu rozłożyć mango. Polać dressingiem.
Proponuję także wersję z mniej dojrzałym, zielonym i twardym mango. Sałatka jest wtedy bardziej chrupiąca i delikatnie bardziej wytrawna. Osobiście uwielbiam obydwie wersje.
Smacznego :)