Składniki
- 1/2 szkl pure z dyni*
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki wody
Mieszanka przypraw
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Do garnka wsypać cukier, pure z dyni oraz wodę. Trzymać na włączonym palniku do momentu rozpuszczenia cukru, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy cukier się rozpuści wsypać jedną łyżkę przypraw i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok 15-20 minut.
Następnie pozostawić do wystudzenia.
Chłodny syrop przecedzić przez gęste sitko albo gazę, trzymać w zamkniętym słoiku do trzech miesięcy. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
* Pure z dyni: aby otrzymać pure z dyni, należy wydrążyć dynię, pokroić na niewielkie kawałki (nieobraną), ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec do momentu aż miąższ zacznie brązowieć (ok 20-30 minut w temperaturze 180-200 C). Następnie łyżką oddzielić skórkę a miękką część rozdrobnić za pomocą blendera.
Najlepszy :)
OdpowiedzUsuń