Przepis na ciasteczka pochodzi z książki "Kitchen", autorstwa Nigelli Lawson.
Składniki:
- 150g masła
- 125g brązowego cukru
- 100g drobnego cukru*
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii**
- 1 jajko (schłodzone)
- 1 żółtko (schłodzone)
- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 326g czekolady do wypieków (posiekanej)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 C.
Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami czekolady.
Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.
Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia czekolady.
Smacznego :)
* w oryginale jest użyty caster sugar, bardzo drobny cukier biały, który można zastąpić cukrem pudrem
** można dodać pasty waniliowej
Czyli to co Tygryski lubią najbardziej, proste i baaaardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńbardzo, ale to bardzo lubię takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek wyszło Ci z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńpychotka normalnie mniam
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek wychodzi?
OdpowiedzUsuńMm na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń