Składniki:
- 2,5 litra wody
- 1 saszetka kaszy jęczmiennej
- 4 kawałki kurczaka (udka, skrzydełka)
- 5 niewielkich marchewek
- 1 duża cebula
- zielona część pora
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka pietruszki suszonej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka włożyć do zimnej wody, dodać listki i ziarna ziela. Zagotować, zmniejszyć temperaturę palnika i gotować ok 20 minut na bardzo małym ogniu.
Marchewki, liście pora oraz natkę pietruszki oczyścić i dodać do wywaru. Wsypać także pietruszkę suszoną.
Cebulę obrać, przepołowić i opiec pod grzałką do grilla lub na suchej patelni na ciemno brązowy kolor. Dodać do krupniku. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować na tym samym palniku przez 45 minut, nie zagotowując zupy wcześniej (po dodaniu warzyw).
Po tym czasie wsypać kaszę i dodać rozgniecione ząbki czosnku. Gotować ok 15-20 minut, aż zupa nabierze lekkiej kleistości.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)
Miałam krupnik dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńTen pięknie wygląda
Czyli miałaś pyszny obiad :)
Usuń