Składniki :
- 100g kuskusu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 60g rodzynek sułtanek
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 250g mięsa z pieczeni (lub gotowanego )
- 70g sera feta
- 4 arkusze ciasta filo
- łyżeczka rozpuszczonego masła
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
Przygotowanie :
Namoczyć rodzynki.
Wsypać kuskus do miski i zalać wrzątkiem, na ok jeden centymetr ponad kaszę. Odstawić na 10 minut.
Cebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, dodać rozgnieciony czosnek oraz rodzynki.
Doprawić kurkumą i kuminem. Smażyć ok 15 minut.
Mięso porwać na drobne kawałki i dodać do cebuli z przyprawami. Podgrzać ok 5 minut.
Wsypać gotowy kuskus i wszystko dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Każdy arkusz ciasta filo napełnić farszem i zawinąć roladki. Ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cynamonem i, dość obficie, cukrem pudrem.
Piec ok 25 minut, aż ciasto filo zacznie się rumienić.
Jogurt naturalny wymieszać z sosem chilli i podawać razem z upieczoną pastillą.
Smacznego :)
Mogą to jeść osoby z za wysokim cholesterolem? Bardzo mi smutno,że american burger juz nigdy w mojej diecie nie będzie, no ale poszukuję ciekawych smacznych potraw które wolno mi jeść... witam filecie drobiowy i steku wołowy, papa pulpecie wieprzeowy
OdpowiedzUsuńMyślę, że zastąpienie mięsa tłustego na bardziej chude, np z pieczonego indyka na pewno obniży zawartość tłuszczu w potrawie. Reszta to kuskus i przyprawy. Ciasto filo też nie jest chyba bardzo kaloryczne, możesz użyć połowę arkusza, a masło do posmarowania zastąp oliwą z oliwek. Potrawa nie straci na walorach smakowych a dla Ciebie będzie zdrowsza.
UsuńMam nadzieję, że pomogłam :)