Składniki:
- 350g chudego mięsa na gulasz
- 1/2 szkl wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
- garść suszonych grzybów
- 5-6 pieczarek
- 3 duże cebule
- 400 ml bulionu
- 3-4 jagody jałowca
- 1 łyżka suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szkl pomidorowej passaty
- 1 gałązka rozmarynu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Mięso obsmażyć na oleju. Dodać pokrojony boczek oraz cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki, posiekane grzyby, paprykę mieloną, pietruszkę i wszystko razem wymieszać. Dusić, aż pieczarki puszczą sok. Wlać passatę, dodać gałązki rozmarynu, jagody jałowca oraz mielony czarny pieprz. Przesmażyć kilka minut i zalać bulionem. Zostawić pod przykryciem na niewielkim ogniu na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować, aż sos stanie się gładki i delikatnie zgęstnieje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do garnka z gulaszem, cały czas mieszając. Pogotować przez 3 minuty i wyłączyć palnik.
Podawać z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną, kuskusem, makaronem lub ziemniakami oraz kwaszonym ogórkiem.
Smacznego :)
Podawać z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną, kuskusem, makaronem lub ziemniakami oraz kwaszonym ogórkiem.
Smacznego :)
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńSycący i aromatyczny.
Ale pychota, aż poczułem ten aromat grzybów, jałowca i mojego ukochanego rozmarynu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda w tym garnuszku!
OdpowiedzUsuń