Podałam z grzankami z czosnkiem i tymiankiem. Bardzo nam smakowało.
Polecam, zwłaszcza teraz, kiedy o dobre pomidory nie trudno.
Składniki:
- 8 - 9 dojrzałych, soczystych pomidorów
- 5 - 6 ząbków czosnku (ja użyłam czosnku w pełnych główkach, ale w Polsce takiego nie spotkałam)
- 1 cebula
- gałązki tymianku
- 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- 5 kromek chleba ciabatta (lub zwykła bułka)
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- sól
Przygotowanie:
Pomidory umyć, przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, czosnek położyć w łupinkach. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku, posypać solą i skropić oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać upieczone pomidory (obrane ze skórek) i czosnek (bez łupinek). Podgrzewać ok 10 minut. Dodać gorący bulion i gotować 5 minut. Następnie przetrzeć zupę blenderem. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i sokiem z cytryny.
Kromki chleba pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią.
Czosnek posiekać, dodać tymianek i szczyptę soli. Wymieszać z oliwą.
Gotowe sucharki polać powstałą mieszanką, dokładnie wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, na 10 minut.
Gotową zupę podawać z grzankami.
Smacznego :)
Smakowita :) Zupa z pieczonych pomidorów jest na mojej liście do zrobienia, na pewno przy najbliższej okazji, kiedy będę robił pomidorówkę :)
OdpowiedzUsuńkremowe zupy są super
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z pieczonych pomidorów. W sezonie często robię taką zupkę. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zaupe;)
OdpowiedzUsuńTeż wpisuję zupę na listę do szybkiego wykorzystania. Do tej pory robiłam krem z pieczonej papryki. U był przesmakowity! A pomidory uwielbiam, więc i ta zapowiada się przesmacznie :D
OdpowiedzUsuń