Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 marchewka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
- szczypta suszonego czosnku
- 1/3 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki octu owocowego (np balsamico bianco)
- 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Umytą sałatę rozdrobnić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, położyć na sałacie. Na wierzchu rozsypać kukurydzę.
Sól, cukier, czosnek i pietruszkę wymieszać w szklance. Dodać ocet i majonez. Wymieszać na gładki sos. Uzupełnić oliwą mniej więcej w takiej samej ilości jak ilość sosu, wymieszać, aby składniki się połączyły.
Sałatkę polać sosem.
Smacznego :)
Umytą sałatę rozdrobnić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, położyć na sałacie. Na wierzchu rozsypać kukurydzę.
Sól, cukier, czosnek i pietruszkę wymieszać w szklance. Dodać ocet i majonez. Wymieszać na gładki sos. Uzupełnić oliwą mniej więcej w takiej samej ilości jak ilość sosu, wymieszać, aby składniki się połączyły.
Sałatkę polać sosem.
Smacznego :)
Ciekawym pomysłem w tym zestawieniu jest dla mnie cukier brązowy :) Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby go dodawać do dressingu.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna salatka. Doskonale zrodlo witamin na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
dobre polaczenie. ale mi narobilas smaku.
OdpowiedzUsuńCiekawy sos, długo byłem bardzo anty pietruszkowy, teraz się powoli przekonuję do tej zieleniny, może kiedyś zrobię z nią sos :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł - nazwa sosu od razu mnie zaciekawiła bo uwielbiam pietruszkę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!