czwartek, 6 września 2012

Placki ziemniaczane z jabłkiem

Wytrawne jabłka często łączę z daniami słonymi. A w tym przypadku to duet doskonały. Jeśli macie ochotę na nieco inne placki ziemniaczane to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 wytrawne jabłka
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Przygotowanie:

Ziemniaki, jabłka i cebulę umyć i obrać. Cebulę utrzeć na zwykłej tarce, natomiast ziemniaki i jabłka najlepiej na tarce julienne (powstaną cienkie paseczki) lub na tarce o dużych oczkach.
Jeśli ziemniaki puściły bardzo dużo soku (jeśli w misce nie widać ziemniaków tylko sok, który je przykrywa), należy przełożyć zawartość miski do sitka i odcedzić masę odrobinę (lub odcisnąć w ręku, pilnując aby ziemniaki nie były zbyt suche).
Do masy z ziemniaków, jabłek i cebuli dodać jajka, mąkę i przyprawy (ilość wg uznania). Wymieszać dokładnie.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki, nakładając ciasto łyżką. Przekręcać, kiedy zrumienią się z wierzchu.
Podawać z cukrem, śmietaną lub z sosem.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, nigdy takiego nie spotkałem, ale jako że kocham placki ziemniaczane to może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń