Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 wytrawne jabłka
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 duże jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki, jabłka i cebulę umyć i obrać. Cebulę utrzeć na zwykłej tarce, natomiast ziemniaki i jabłka najlepiej na tarce julienne (powstaną cienkie paseczki) lub na tarce o dużych oczkach.
Jeśli ziemniaki puściły bardzo dużo soku (jeśli w misce nie widać ziemniaków tylko sok, który je przykrywa), należy przełożyć zawartość miski do sitka i odcedzić masę odrobinę (lub odcisnąć w ręku, pilnując aby ziemniaki nie były zbyt suche).
Do masy z ziemniaków, jabłek i cebuli dodać jajka, mąkę i przyprawy (ilość wg uznania). Wymieszać dokładnie.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki, nakładając ciasto łyżką. Przekręcać, kiedy zrumienią się z wierzchu.
Podawać z cukrem, śmietaną lub z sosem.
Smacznego :)
ciekawa inspiracja:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, nigdy takiego nie spotkałem, ale jako że kocham placki ziemniaczane to może spróbuję :)
OdpowiedzUsuń