Bardzo łatwy sposób na kurczaka, przyprawą jest mieszanka głównie z papryk: słodkiej, wędzonej oraz chili. Do tego niezwykle chrupiące talarki ziemniaczane, które wcześniej moczyły się w wodzie z cukrem. To powoduje, że smak ziemniaka jest bardziej wyrazisty a pancerzyk na wierzchu bardziej chrupki.
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- szczypta mielonej chili
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 10 młodych ziemniaków
- 1 litr zimnej wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól
- 4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Papryki wymieszać z czosnkiem, solą, cukrem i oliwą, natrzeć kurczaka i odstawić na minimum pół godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cukier rozpuścić w wodzie. Włożyć ziemniaki i pozostawić na ok godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić kurczaka ułożonego na blaszce (piersią w dół) i piec ok pół godziny. Po tym czasie przekręcić kurczaka i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok 60-80 minut.
Ziemniaki wyjąć z wody i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie nachodziły na siebie i piec w temperaturze 180 C, aż będą rumiane.
To danie można zrobić w jednym piekarniku, piekąc kurczaka i ziemniaki razem, na różnych wysokościach. Ziemniaki będą piekły się szybciej, więc najpierw należy upiec mięso, ziemniaki trzeba włożyć później, ok 40 minut przed końcem pieczenia się kurczaka.
Smacznego :)
Nie znałam sposobu na moczenie ziemniaków w wodzie z cukrem. Na pewno wypróbuję ten trick :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczonego kurczaka, z paprykową nutą na pewno jest pyszny :) Koniecznie muszę wypróbować moczenie ziemniaków w wodzie z cukrem, bo jestem maniakiem pieczonych ziemniaków :)
OdpowiedzUsuń