Ale główną rolę w tym daniu otrzymał kurczak. Kurczak pieczony z odrobiną syropu klonowego, z tymiankiem, czosnkiem i słodką papryką. Zamarynowany z odrobiną soku cytrynowego, który sprawia, że mięso jest kruche. Kurczaka piecze się po woli, dzięki czemu mięso jest nad wyraz delikatne.
Składniki:
• 1 kurczak
• 1 łyżeczka soli (płaska)
• 1 łyżeczka suszonej papryki
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka syropu klonowego
• 300g młodych marchewek
• 1 łyżka masła
• 2 ziarna ziela angielskiego
• sól
• 1/2 szkl wody
• ziemniaki
• woda
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać sól z czosnkiem, papryką i tymiankiem, dodać sok z cytryny, oliwę i syrop. Natrzeć dobrze kurczaka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 C i do nagrzanego włożyć kurczaka. Piec ok 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok 90 minut.
Marchewki umyć i włożyć do małego garnka, zalać wodą, dodać sól i ziele angielskie. Gotować ok 10 minut od momentu zawrzenia. Po tym czasie odlać dokładnie wodę i do garnka włożyć łyżkę masła. Wymieszać, aby każda marchewka była obtoczona w maśle.
Ziemniaki umyć i włożyć do dużej, płaskiej patelni lub rondla. Zalać odrobiną wody, tak, aby przykryła dno na wysokość 1-1,5 cm. W zależności od wielkości ziemniaków, im większe tym więcej wody. Przykryć pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień i na najmniejszym parować ziemniaki ok 15 minut. Włożyć do piekarnika na blachę z kurczakiem ok 30 minut przed końcem pieczenia.
Ok 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka położyć marchewki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz