Sos z makaronem penne. Bazą jest duszona cebulka i świeża śmietana. Do tego suszone pomidory, czarne oliwki, odrobina ziół i ciemnozielona oliwa hmm... jest naprawdę pysznie.
Składniki:
• 1 szkl makaronu penne
• 1/2 szkl słodkiej śmietany
• 5 pomidorów suszonych
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• szczypta bazylii (suszonej lub świeżej)
• szczypta natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
• 3-4 łyżki wody, bulionu lub białego wina
• sól, pieprz
• czarne oliwki
• oliwa
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do duszonej cebuli. Dodać zioła oraz sól i pieprz. Wlać wodę i dusić kilka minut.
Następnie dolać śmietankę i podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje. Dodać oliwki.
Makaron ugotować al dente (wg instrukcji na opakowaniu), odlać, zostawiając odrobinę wody.
Kiedy sos stanie się gęsty, należy przełożyć makaron z odrobiną wody i przez chwilę podgrzać. Gotowe penne przełożyć na talerze.
Smacznego :)
uwielbiam smak suszonych pomidorów... niby zwykłe warzywo
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, niby zwykłe... Też bardzo je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńja od patrzenia na śmietanę tyję, ale reszta mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wiem Kasiu, niektóre potrawy mają takie "newralgiczne" składniki. Mimo wszystko czasem warto się skusić. Nie mam na razie pomysłu, czym zastąpić śmietanę, żeby potrawa nie straciła na smaku a sos kremowej konsystencji.
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda przepysznie, muszę koniecznie spróbować tej wariacji. Dotychczas robiłam to danie w takiej postaci: http://mamnatosposob.pl/?p=393, ale kocham oliwki i myślę, że to dobry pomysł, by je dodać :) dzięki
OdpowiedzUsuń