sobota, 7 lipca 2012

Cytrynowe muffiny na miły początek weekendu

Miło jest móc sięgnąć po "coś do kawy". Zwłaszcza rano, kiedy budzi się dzień a my razem z nim. Gorący łyk brązowego napoju i kęs pysznej muffiny. To musi być udany poranek! Muffiny cytrynowe, z wyczuwalną kremową nutą.
Z tego przepisu korzystam już od lat, jest banalnie prosty a muffiny są niezwykle pyszne i długo świeże, w czym widzę zasługę maślanki.



Składniki:

• 1,5 szkl mąki pszennej
• 8 łyżek cukru
• 2 łyżki tartek skórki z cytryny
• 250g maślanki
• 2 jajka
• 100g rozpuszczonego i wystudzonego masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli


Przygotowanie:

Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól) wymieszać w dużej misce.
Jajka rozbić w oddzielnym naczyniu, dodać maślankę i otartą skórkę. Przelać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Gdy składniki się połączą wlać masło i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Nakładać ciasto do papilotek (ta porcja starczy na 12 małych).
Piec w temperaturze 160 C przez ok 25 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz