Szybkie obiady to moja specjalność. Nie zawsze się zdarza, że mam czas z namaszczeniem zająć się posiłkiem. Czasem po prostu trzeba coś na szybko.
Na szybko można kurczaka z warzywami i pieczarkami. Pyszne, aromatyczne danie.
Świetnie smakuje także z pominięciem mięsa, w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• 1 cebula
• 1 papryka
• 5 pieczarek
• 2 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
• 1/2 łyżeczki mieszanki curry
• 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• oliwa
• 1 szkl ryżu jasminowego
• woda
• sól
Przygotowanie:
Ryż namoczyć w wodzie. Jak woda po zamieszaniu stanie się mętna to odlać wodę i nalać świeżej. Im więcej skrobii uda się wypłukać tym ryż będzie bardziej sypki.
Pierś umyć i osuszyć. Pokroić na drobne kawałki.
Umyte warzywa i oczyszczone pieczarki także pokroić na drobniejsze kawałki.
Przełożyć ryż do garnka i zalać wodą ( w ilości dwukrotnie większej niż ilość ryżu, w tym przepisie należy wlać 2 szkl wody). Posolić. Zagotować i zmniejszyć temperaturę pod garnkiem do minimalnej. Gotować ok 10 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kurczaka. Wrzucić cebulę, dusić, aż będzie szklista. Dodać pieczarki i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu, tak, aby grzyby puściły sok. Następnie dodać pokrojoną paprykę.
Wymieszać i posypać przyprawą curry, papryką oraz pietruszką. Dusić jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać sok z cytryny.
Smacznego :)
ryż jaśminowy jadłam tylko raz, ale pamiętam, że był niezwykle smaczny. chyba jutro zapoluję na niego w sklepach :D
OdpowiedzUsuńDla mnie jeden z najsmaczniejszych. Jest delikatny, aromatyczny, świetny jako dodatek do dań, jeszcze nie raz go u mnie zobaczysz :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś - faktycznie bardzo aromatyczne i smaczne danie :). Dziękuję za przepis i pozdrawiam, Edyta
OdpowiedzUsuń