Przyniosłam je do domu i miały być do zjedzenia od razu, umyte tylko. Ale przypomniałam sobie ten smak... delikatny biszkopt, masa z serka mascarpone oraz słodkiej śmietany z odrobiną wanilii i truskawki właśnie... Powstała rolada, wygodna do krojenia i elegancka do podania. Niby tylko trzy rzeczy ale w jak udanej kompozycji! Pysznie.
Składniki:
Biszkopt:
• 5 jajek
• 3/4 szkl cukru
• 1 szkl mąki
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek oleju
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• 250g serka mascaropne
• 200ml śmietany kremówki
• 1/3 szkl cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 300g truskawek
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypywać po woli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką, aby masa nie opadła. Dodać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach ok 34cm na 30 wyłożyć papier do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i wystudzić przez chwilę, jak przestanie być gorący, zwinąć wraz z papierem i odłożyć.
Do miski włożyć serek, wlać śmietankę i dodać cukier. Ubijać przez chwilę, dodać ekstrakt i miksować, aż masa zgęstnieje.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.
Delikatnie rozwinąć biszkopt (może popękać, więc należy robić to ostrożnie. Ułożyć truskawki, posmarować warstwą masy. Delikatnie zwinąć roladę.
Posypać cukrem puderm.
Smacznego :)
niesamowicie pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuję Dusiu, gwarantuję, że smakuje równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie. Lubię takie delikatne ciasta z owocami;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Cieszę się, że podoba Ci się zarówno efekt wizualny jak i pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię również serdecznie
Whisper
wygląda na prawdę apetycznie, wczoraj miałam okazję zrobić roladę z nadzieniem kokosowym . Niestety ten przepis znalazłam dopiero dzisiaj, wczoraj posłużyłam się innym. i moja rolada jest bardzo gumowa czy jest jakiś konkretny powód dlaczego moje ciasto nie jest puszyste ?
OdpowiedzUsuńDroga Felu, biszkopt to bardzo wrażliwy wypiek. Wystarczy nawet za mocno (może raczej za szybko) wymieszać i wyjdzie, za przeproszeniem, gniot. Żeby biszkopt się udał należy robić go bardzo delikatnie. Etap dodawania mąki to czas na zamianę miksera na łyżkę, a samo mieszanie trzeba zrobić bardzo po woli, delikatnie, starając się zostawić jak najwięcej powietrza w cieście.
UsuńMogłaś też za szybko zająć się ciastem. Biszkopt trzeba zwijać jak trochę wystygnie, na tyle, aby był jeszcze elastyczny ale już całkiem chłodny.
Bardzo mi przykro, że Twój biszkopt się nie udał ale cieszę się, że tu trafiłaś, mam nadzieję, że mój przepis Cię nie zawiedzie.
Pozdrawiam Cię gorąco i życzę sukcesów w wypiekach!
Whisper
dzieki wielkie za swietny przepis, mimo mojej indolencji poczatkowo zepsuty ale za drugim razem rolada nad roladami :) z pewnoscia wyprobuje takze inne przepisy. pozdrawiam moja kreatorke smaku :)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że się udało :)))
UsuńI jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Daj znać, proszę, czy inne także będą trafione.
Pozdrawiam cieplutko :)
Ogromnie się cieszę, że się udało :)))
UsuńI jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Daj znać, proszę, czy inne także będą trafione.
Pozdrawiam cieplutko :)
Rolada z Twojego przepisu wyszła znakomicie. Miałam niejaki problem ze zwinieciem tego biszkopta ponieważ sporo urósł piękny i puszysty ale będą kolejne razy i po prostu trochę bardziej go ,rozciagne, na blaszce ☺ w kazdym razie rolada wychodzi przepyszna nawet takim średnim kucharkom jak ja:) powinnam się również dopisać do schabu z pieczarkami bo też wypróbowany z sukcesem - dziękuję :) zaczajam się też na inne przepisy poniewaz Twoja filozofia smaku bardzo przemawia do mej kulinarnej wyobraźni :) pozdrawiam z podziękowaniami :))
UsuńJest mi szalenie miło :)
UsuńBiszkopt można też ściąć odrobinę, wtedy możemy sobie sami wyznaczyć pożądaną grubość. Pamiętaj tylko, żeby nie był za cienki, bo się połamie podczas zawijania.
Życzę sukcesów w kuchni i serdecznie pozdrawiam :)
Whisper czy sadzisz, że z Twojego przepisu na roladę można stworzyć torcik? Biszkopt przełożony tym kremem?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak! Krem jest gęsty i na pewno pięknie się na torcie sprawdzi. A jeśli chciałabyś go trochę "podkręcić" w smaku to gorąco polecam krem z tego przepisu:
Usuńhttp://kuchniawhisper.blogspot.co.uk/2012/07/truskawkowo-waniliowy-sernik-z_13.html
na przykład na co drugą warstwę. Krem jest co prawda z żelatyną i trochę dłużej się go robi niż krem z przepisu na roladę ale jest przepyszny w smaku. Do tego teraz jest sezon na truskawki, szkoda nie wypróbować :)
Koniecznie daj znać jak wyszło!
Dzięki na pewno spróbuję :) powiedz mi proszę co może być przyczyną że ostatnio biszkopt stale pęka? Długo robiłam i było super a teraz robię po dwa razy i też się nie udaje ? Jajka?
OdpowiedzUsuńHmmm... Jajka na pewno nie. Jeśli chodzi o pękanie ciast to najczęstszą winą jest albo temperatura albo proszek do pieczenia. Jeśli temperatura jest za wysoka to ciasto rośnie bardzo szybko a jednocześnie już zdąża się zapiec, więc to co w środku wybija się przez zapieczoną górę. Może piekarnik trochę się przegrzewa?
UsuńDrugą opcją, jaka przyszła mi do głowy to proszek do pieczenia, może używałaś różnych?
p.s. Bardzo Cię przepraszam, że na moje odpowiedzi musisz tak długo czekać, ściskam mocno :*
Whisper
Dzięki Whisper, być może to faktycznie problem piekarnika ale dopóki się nie przeprowadzę raczej nie zostanie rozwiązany ;) prawda jest taka że na ogół pieke na termoobiegu i być może za mocno przygrzewam. Będę próbować bo smak i prostota wykonania kuszą ciągle;) na odpowiedzi czekam cierpliwie także spoko ;) buziaki wakacyjne ;)
OdpowiedzUsuń