poniedziałek, 9 lipca 2012

Ziemniaczki, alternatywa dla sałatki warzywnej

Lubię mieć coś w lodówce, co można zjeść z kanapką albo zupełnie samodzielnie. Chociaż i tak najchętniej sięgam po świeże warzywa. Ale od czasu do czasu miło zrobić wyjątek. Zwłaszcza teraz, kiedy łatwo można kupić młode, małe ziemniaki.
Ziemniaczki są marynowane w occie owocowym i ziołach, podawane w aromatycznym sosie z majonezu i śmietany lub jogurtu.
Do sniadania, do zjedzenia w ciągu dnia.




Składniki:

• 2 puszki ziemniaczków konserwowych (lub ok 2 szklanek małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych po wystudzeniu)
• 500 ml bulionu
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżka suszonej natki pietruszki
• łyżeczka (płaska) suszonej bazylii
• 1 łyżka cukru
• 8 łyżek octu owocowego
• 2 łyżki oleju
• sól

sos:

• 3 łyżki świeżej śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego typu grecki
• 3 łyżki majonezu
• pół ząbka czosnku
• 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
• 1 łyżeczka oregano
• sól i pieprz


Przygotowanie:

Podgrzać bulion tak, aby był dobrze ciepły. Dodać zioła, cukier i sól, ocet i olej, wymieszać. Ziemniaczki odcedzić z zalewy, przełożyć do bulionu. Odstawić do wystygnięcia, zimne włożyć do lodówki na ok 2-3 godziny (lub na całą noc).

Przygotować sos: majonez wymieszać z ziołami i z czosnkiem, dodać sól i pieprz.

Odcedzić ziemniaczki z marynaty i dodać do sosu. Wymieszać i odstawić aby składniki połączyły swoje smaki.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz