piątek, 13 lipca 2012

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lubię tarty. Są proste do przygotowania, pyszne na zimno i na ciepło, łatwe do transportowania w piknikowym koszyku. I dają się dowolnie modyfikować, ich smak zależy od dodatków, od ciasta (kruche albo francuskie), od nastroju, od pory roku. Tak. Lubię tarty.


Składniki:

Ciasto kruche:


• 1 szkl mąki pszennej
• 150g masła zimnego
• sól
• szczypta cukru
• woda


Farsz:

• duża garść młodych liści szpinaku
• 6-8 pomidorów suszonych
• 1 niewielka cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 2/3 szkl słodkiej śmietanki
• 1 kulka sera mozzarella
• sól i pieprz
• oliwa


Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, aby powstały bardzo drobne kawałki, dodać sól i cukier, oraz odrobinę wody. Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum pół godziny.

Posiekać cebulę i czosnek. Wrzucić na patelnię i dusić na oliwie aż cebula będzie szklista. Dodać szpinak, smażyć aż "zwiędnie". Dodać pokrojone pomidory (można obrać ze skórki). Zdjąć patelnię z palnika, odstawić do wystudzenia. Jeśli szpinak puścił dużo soku, należy go odlać.
W misce roztrzepać jajka ze śmietanką (można użyć miksera i jajka ubić, następnie dolać śmietankę), dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i wystudzony farsz. Wymieszać.

Ciastem wyłożyć okrągłą foremkę (średnicy ok 20cm), zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
Na podpieczone ciasto wlać farsz i zapiec jeszcze ok 20 - 25 minut.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. O! to coś zdecydowanie dla mnie, uwielbiam szpinak i suszone pomidory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)

    OdpowiedzUsuń