Wspaniały chleb, który swoim aromatem wyłepnia dom na długo. Wymaga cierpliwości, bo jest na bazie ciasta zakwaszanego trzykrotnie ale swoim smakiem i konsystencją wynagradza czekanie. Czy jest trudnym chlebem? Raczej nie, jeśli dysponujemy dobrym zakwasem to pięknie wyrośnie.
Składniki:
na ciasto trzykrotnie zakwaszane:
ciasto chlebowe:
na ciasto trzykrotnie zakwaszane:
- 80g mąki pszennej chlebowej *
- 2 łyżki zakwasu
- letnia woda *
* potrzebna trzykrotność tej porcji
Mieszamy dwie łyżki zakwasu z 80dag mąki pszennej chlebowej i wodą, w takiej ilości, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykrytą miskę na około 12 - 14 godzin. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, aby ciasto było takiej samej konsystencji jak poprzednio. Przykrywamy i odstawiamy na 8 -10 godzin. Ostatni raz dodajemy mąkę i odstawiamy ciasto na 4 - 6 godzin.
ciasto chlebowe:
- 200g ciasta zakwaszonego trzykrotnie
- 150g mąki pszennej razowej
- 200g mąki pszennej chlebowej
- 160g wody o temperaturze pokojowej
- 8g soli
- 10g cukru
Przygotowanie:
Ciasto zakwaszane wymieszać z wodą, dodać mąkę, sól i cukier. Wyrobić gładkie, dosyć rzadkie ciasto (powinno mieć konsystencję dużo luźniejsze niż na makaron). Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, spłaszczyć dlońmi i złożyć na pół. Następnie znów spłaszczyć i także złożyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 C, włożyć ciasto uformowane w bochenek. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec do zarumienienia skórki (ok 20 minut).
Można chleb i piekarnik spryskać wodą lub ustawić w nim naczynie z odrobiną wody na dnie. Zapobiegnie to zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki.
Smacznego :)
Jest z tym trochę roboty, a właściwie czekania, nie roboty, ale efekt piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Tomku. Masz rację, więcej tu czekania niż pracy, jednak niecierpliwi mogą to odebrać jako utrudnienie. Ja nigdy nie mogę się doczekać :)
UsuńWspanialy. Poprosze kromeczke tego chlebka! Koniecznie z maslem :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju, Ciebie poczęstowałabym nawet całym bochenkiem :)
UsuńŚciskam Ciebie również :)
Ja mam pytanie co do ilości mąki przy zakwaszaniu. Trzeba dodać trzy razy po 80 dag? W sumie to prawie 2,5 kilograma, dość sporo. Może 3 razy po 80 gram?
OdpowiedzUsuń