środa, 15 sierpnia 2012

Wytrawny pieróg pleciony i gorący sos pomidorowy

Dziś głównie chodzi o sos. Nie raz miałam problem, co podać do pieczonych pierogów, żeby nie były za suche, z czym podać calzone, jaki dodatek będzie najlepszy do chlebowych paluszków z serem? Ten sos to strzał w 10tkę. Jest kremowy, mocno pomidorowy i gęsty. Komponuje się idealnie z farszami mięsnymi jaki i warzywnymi. 
Dziś w towarzystwie wytrawnego pieroga plecionego, z nadzieniem z kurczaka.



Składniki:

sos:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • 1/3 szkl bulionu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
ciasto:
  • 250g mąki pszennej chlebowej
  • 150ml wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka jogurtu
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • 1 szkl ugotowanego mięsa z kurczaka (idealne będzie z rosołu)
  • 2 ugotowane marchewki 
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 
Następnie do rozczynu dodać jogurt, wymieszać i całość przelać do miski z mąką. Dodać sól i wyrobić gładkie ciasto. Wlać rozpuszczone masło i wyrobić ponownie, aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę posiekać, marchewkę pokroić na talarki. Rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić warzywa. Dusić, aż zmiękną. Dodać posiekany czosnek i przecier pomidorowy, podsmażyć ok 5 minut i zalać bulionem. Wymieszać i gotować 10minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Gotowy sos zmiksować blenderem.

Kurczaka i marchewkę posiekać na bardzo drobne kawałki (można użyć maszynki). Cebulę pokroić i usmażyć na patelni. Wymieszać z mięsem i marchewką. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i gałką. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek i na środku (na całej długości placka) położyć farsz. Po obu bokach przekrawać placek na paski szerokości 1,5 cm. Następnie zapleść na przemiennie pasek z lewej strony farszu z paskiem ze strony prawej. Powstanie plecionka. Tak przygotowany pieróg włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 C) na 25 minut.
Upieczone ciasto podawać z sosem.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie wytrawne cuda z drożdżowego ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, wtedy nic im nie potrzeba :) Ale faktycznie jak przestygną to taki sos dobrze się przy nich sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos to zdecydowanie moje smaki :)
    a pieróg wygląda po prostu wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, pieróg wygląda pysznie:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wlasnie wczoraj z miesem i marchewka robilam krokiety (zostaly mi z rosolu). Taki pierog to swietny pomysl i fajna alternatywa dla krokietow wlasnie. Musi byc przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń