Dziś w
towarzystwie wytrawnego pieroga plecionego, z nadzieniem z kurczaka.
sos:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta cukru
- sok z cytryny
- 1/3 szkl bulionu
- sól
- pieprz
- oliwa
ciasto:
- 250g mąki pszennej chlebowej
- 150ml wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka jogurtu
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 1 szkl
ugotowanego mięsa z kurczaka (idealne będzie z rosołu)
- 2 ugotowane marchewki
- 1 cebula
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Drożdże
rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie
do rozczynu dodać jogurt, wymieszać i całość przelać do miski z mąką. Dodać sól i wyrobić gładkie ciasto. Wlać rozpuszczone masło i wyrobić ponownie, aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać, marchewkę pokroić na talarki. Rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić warzywa. Dusić, aż zmiękną. Dodać posiekany czosnek i przecier pomidorowy, podsmażyć ok 5 minut i zalać bulionem. Wymieszać i gotować 10minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Gotowy sos zmiksować blenderem.
Kurczaka i marchewkę posiekać na bardzo drobne kawałki (można użyć maszynki). Cebulę pokroić i usmażyć na patelni. Wymieszać z mięsem i marchewką. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i gałką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek i na środku (na całej długości placka) położyć farsz. Po obu bokach przekrawać placek na paski szerokości 1,5 cm. Następnie zapleść na przemiennie pasek z lewej strony farszu z paskiem ze strony prawej. Powstanie plecionka. Tak przygotowany pieróg włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 C) na 25 minut.
Upieczone ciasto podawać z sosem.
Smacznego :)
Uwielbiam takie wytrawne cuda z drożdżowego ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, wtedy nic im nie potrzeba :) Ale faktycznie jak przestygną to taki sos dobrze się przy nich sprawdza :)
OdpowiedzUsuńten sos to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńa pieróg wygląda po prostu wyśmienicie!
Super przepis, pieróg wygląda pysznie:). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa wlasnie wczoraj z miesem i marchewka robilam krokiety (zostaly mi z rosolu). Taki pierog to swietny pomysl i fajna alternatywa dla krokietow wlasnie. Musi byc przepyszny :)
OdpowiedzUsuń