Składniki:
- 5 łyżek suchej kaszy kuskus
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 średniej wielkości pomidory lub garść pomidorków cherry
- 1 papryka
- 5 cebulek dymek (biała część)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczka posiekanych liści mięty*
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kuskus zalać osolonym wrzątkiem ok 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Przykryć i odstawić, aby wchłonął wodę.
Ogórka, pomidory i paprykę pokroić na spore kawałki, cebulki w słupki.
Orzeszki piniowe uprażyć przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni.
Wystudzony kuskus rozbić widelcem, aby kaszka stała się sypka. Wsypać do miski, dodać warzywa, pietruszkę i posiekany czosnek. Wymieszać. Doprawić sokiem i oliwą. Posolić i dodać pieprz.
Na koniec posypać orzeszkami.
Smacznego :)
* opcjonalnie, dla tych, którzy miętę lubią. Dzięki niej sałatka staje się orzeźwiająca.
W sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńSkąd ściągnęłaś zdjęcie? Warto, by poinformowac o źródłe. Kradziez jest karalna.
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma mowy o fasolce.
Oskarżenia o plagiat także. Zdjęcie jest mojego autorstwa, zwróć uwagę, że na swoich kompozycjach używam często tego półmiska.
UsuńTo nie jest fasolka, tylko orzeszki piniowe. Gratuluję spostrzegawczości. W obydwu przypadkach.