czwartek, 30 sierpnia 2012

Crushed potatoes czyli ziemniaki... zabite

Crushed potatoes to zapieczone ziemniaki zgniecione, dzięki czemu zwiększa się ilość przypieczonej powierzchni. Idealny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska na ciepło. Z sosem tymiankowym smakują wspaniale.
Ja swoje ziemniaki zgniatam ręką albo gładką stroną tłuczka, ostatnio mój syn patrząc na tę czynność powiedział:
- Mamo, daj spokój, one na pewno są już całkiem zabite.


Składniki:

  • 12 niedużych, młodych ziemniaków
  • 1/4 szklanki wody
  • oliwa
sos:
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 ząbku czosnku
  • szczypta soli
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia, tak, aby leżały obok siebie (a nie jeden na drugim). Wlać wodę, przykryć pokrywką i gotować (od czasu zawrzenia wody) ok 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i odstawić ziemniaki na 10 minut, aby przestygły.
Piekarnik nagrzać do 200 C.
Zgnieść ziemniaki i układać na papier do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Piec do zarumienienia.

Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek utrzeć z solą. Dodać do sosu razem oberwanymi listkami tymianku. Wymieszać.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Widziałem to chyba kiedyś u Jamiego Olivera, fajny pomysł, chrupiących kawałków ziemniaków nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajdziesz je także na wielu blogach krajowych i zagranicznych. Są bardzo popularne, ja uwielbiam je tak bardzo, że musiały zagościć i na moim :)

      Usuń
  2. Cudowne! A synuś mega jest :) Czytam Was regularnie i turlam się ze śmiechu przy każdym wpisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olga, wyobraź sobie jak ja mam zabawnie :)

      Usuń