Składniki:
- 2 szkl mąki
- 3/4 szkl mleka
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 szkl rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 1 szkl wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
- 1/3 szkl cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, skórką i przyprawami. Wlać gotowy rozczyn, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie połączyć ciasto z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wiśnie wrzucić do płaskiego garnka, wlać 2 łyżki wody, wsypać cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i wytworzy się syrop. Następnie z pozostałą ilością wody (2 łyżki) wymieszać mąkę i wlać do syropu z wiśniami. Wymieszać i gotować kilka chwil, aby całość zgęstniała.
Masło wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto włożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu ułożyć wiśnie i posypać kruszonką.
Piec ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.
Smacznego :)
Pięknie wygląda. Uwielbiam drożdżowe ciasta, a o korzennym smaku musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowe dla kogoś, kto wychował się na tradycyjnym drożdżowym, z dodatkiem jedynie wanili.
UsuńTo jest inne, smak niby znany ale jednak... i do tego wiśnie. Dla mnie świetne połączenie smaków :)
Bardzo aromatyczne, ładnie wyrośnięte. Kusi :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta o korzennych aromatach :)
OdpowiedzUsuńSmakowałoby Ci takie, w takim razie :)
Usuń