środa, 22 sierpnia 2012

Ciasto z wiśniami - drożdżowe o korzennym smaku

To drożdżowe ciasto, które smakuje przyprawami korzennymi, podobne do tego, z którego robi się popularne angielskie bułeczki "hot cross buns". Na wierzchu udekorowane wiśniami, idealne połączenie smaków. Do tego kruszonka. Smakołyk dla wielbicieli ciast z owocami.



Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 szkl mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szkl rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

  • 1 szkl wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, skórką i przyprawami. Wlać gotowy rozczyn, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie połączyć ciasto z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Wiśnie wrzucić do płaskiego garnka, wlać 2 łyżki wody, wsypać cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i wytworzy się syrop. Następnie z pozostałą ilością wody (2 łyżki) wymieszać mąkę i wlać do syropu z wiśniami. Wymieszać i gotować kilka chwil, aby całość zgęstniała.

Masło wymieszać z cukrem i mąką. 

Wyrośnięte ciasto włożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu ułożyć wiśnie i posypać kruszonką.
Piec ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Uwielbiam drożdżowe ciasta, a o korzennym smaku musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyjątkowe dla kogoś, kto wychował się na tradycyjnym drożdżowym, z dodatkiem jedynie wanili.
      To jest inne, smak niby znany ale jednak... i do tego wiśnie. Dla mnie świetne połączenie smaków :)

      Usuń
  2. Bardzo aromatyczne, ładnie wyrośnięte. Kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta o korzennych aromatach :)

    OdpowiedzUsuń