wtorek, 28 sierpnia 2012

Drożdżówki cytrynowe. Gniazdka czy różyczki?

Drożdżówki z pysznym nadzieniem mocno cytrynowym. Oblane lukrem wykonanym na słodkiej śmietance, gorąco polecam, jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście. Plecione w kształt ciasnych gniazdek, niektórym przypominają różyczki.
Mają w sobie coś takiego, co poprawia humor. Kształt? Smak? Wygląd? Chyba wszystko razem. Bułeczki na dobry dzień :)


Składniki:

ciasto:

  • 1 szkl mleka
  • 2,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 szkl rozpuszczonego masła
nadzienie:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryn
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko
lukier:
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 8 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Wlać do miski z mąką, cukrem. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać do czasu, aż tłuszcz się wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia.

Mascaropne wymieszać z cukrem, dodać skórkę z cytryny i sok. Na końcu dodać żółtko. Połączyć składniki na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich zrobić cienki placek mniej więcej podobnej wielkości. Jeden z nich posmarować nadzieniem, drugi położyć na wierzchu tak, aby przykrył ten poniżej.
Ostrym nożem przekrawać paski o grubości 1 - 1,5 cm. Następnie każdy z nich zwinąć w świderek i okręcić w palcach całą długością, tworząc gniazdko. Koniec wepchnąć do środka od góry.

Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż będą rumiane (ok 25 minut). Upieczone wystudzić na kratce.


Śmietankę zagotować na małym ogniu, uważając, aby nie wykipiała i nie przypaliła się. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Podgrzewać ok 3 minut i zdjąć z palnika.

Wystudzone bułki udekorować lukrem.

Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. Pięknie zaplecione! Z cytrynowym nadzieniem muszą smakować wybornie. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli skusisz się i zrobisz to koniecznie napisz jak wyszły. Trzymam kciuki, żeby się udały!

      Usuń
  2. Przepyszne drozdzowki. Prawie czuje jak pachna z monitora :)) A lukier z dodatkiem smietanki znam. Robilam go przy okazji drozdzowych buleczek z czekolada i truskawkami i musze przyznac, ze smakuje o niebo lepiej niz taki zwykly :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Maju, smakuje lepiej. Nie wiem, dlaczego jest tak mało popularny.
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  3. Przepis juz spisałam, w piątek wypróbuję, choć drożdżowe ciasto nigdy mi nie wyszło puszyste... Ale trzeba próbować to w końcu się uda :) A bułeczki wyglądają cudownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto nie jest puszyste to znaczy, że nie wyrosło dobrze. A żeby dobrze wyrosło potrzebuje czasu i dobrze rozpuszczonych drożdży, które zabija zbyt wysoka temperatura, więc należy je mieszać z letnim mlekiem. Jeśli brak Ci cierpliwości w czekaniu aż ciasto wyrośnie, to nagrzej piekarnik do temperatury minimalnej (u mnie 60 C), wyłącz go, zamknij drzwiczki i pozostaw na 10 min, aby ciepło zostało w ściankach piekarnika. Po tym czasie włóż (przykryte folią spożywczą) ciasto i pozostaw na 20 minut. Powinno się udać. Trzymam kciuki!!

      Usuń
  4. Wyglądaą wspaniale! Uwielbiam drożdżowe wypieki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają :) Nigdy nie spotkałem lukru na śmietance, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Whisper, bułeczki wyglądają cudnie! Gdybym dostała takie na śniadanie to chyba wyskoczyłabym z łóżka :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wyglądają, mają prezencję i czuć już cytrynowy aromat.

    OdpowiedzUsuń