Szarość na talerzu może być wyborna. Zwłaszcza, jeśli ta szarość to kremowy sos z pieczarek, z czerwoną cebulą, z duszonym filetem z kurczaka. Do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż. Szarość, biel i odrobina zieleni. Obiad.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 8 pieczarek
- 1 cebula (nieduża)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl słodkiej śmietany
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
- 1 szkl ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Ryż namoczyć, wypłukać kilkakrotnie, aż woda nie będzie zawierała mączki, będzie czysta. Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.
Cebulę i czosnek umyć i pokroić. Dodać do kurczaka, posolić i dodać pieprz. Następnie wsypać natkę pietruszki i dusić, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki pokroić na drobne części. Wymieszać z duszącym się kurczakiem i cebulą. Smażyć, aż puszczą sok. Wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać kilka minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Smacznego :)
Proste, ale jakże pyszne :)
OdpowiedzUsuńDobrze mieć pod ręką taki przepis, kiedy trzeba ugotować coś szybkiego i smacznego :)
UsuńKiedyś dostałam 5kg worek ryżu jaśminowego i jadłam go prawie codziennie :D Ale pamiętam jego delikatny smak... Muszę w tygodniu nabyć sobie mały zapas, bo dawno nie gościł na moim stole. Dobrze, że mi przypomniałaś :D
OdpowiedzUsuń