Głównym składnikiem są polędwiczki wieprzowe, na drugim planie odrobina przypraw i... brązowy cukier. Dodatek pieprzu cayenne równoważy słodkość cukru, którego zadaniem jest wytworzenie glazury. Czerwona papryka i czosnek nadają wyjątkowego smaku i aromatu.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1/3 szkl brązowego cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki suszonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć i wyciąć błoniaste części.
Cukier wymieszać z przyprawami.
Obsypać dokładnie polędwiczki, natrzeć je tak, aby całe były w przyprawach.
Na patelni rozgrzać olej (powinno go być tyle, aby dno patelni było zakryte).
Położyć polędwiczki i smażyć z każdej strony na rumiany kolor, na niewielkim ogniu.
Usmażone polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, jaki wytworzył się na patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i trzymać ok pół godziny, od czasu do czasu polewając sosem spod mięsa.
Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokroić i polać sosem.
Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się na zimno do kanapek.
Smacznego :)
Uwielbiam glazurowane mięso, połączenie słodkiej glazury i słono przyprawionego mięsa to zdecydowanie coś co trafia w mój gust :) Zawsze używałem miodu do glazury, muszę spróbować z cukrem :)
OdpowiedzUsuńZ cukrem jest o tyle prościej, że nie trzeba się "babrać", mieszanka jest sucha, łatwiejsza w obsłudze. A smak? Dla mnie bardzo podobny.
Usuńwygląda niesamowicie... a cukier hmmm to musi być ciekawe :>
OdpowiedzUsuńMięso i cukier to niecodzienne połączenie w naszej kulturze. Ale warto spróbować :)
Usuńdołączam do grona piewców oryginalnych połączeń smakowych! Słodkie i pikantne to najlepsze, co wymyśliła ludzkość :D
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
Usuń