wtorek, 7 sierpnia 2012

Polędwiczki glazurowane

Danie wytworne i banalne do wykonania. Przy tym niewiarygodnie smaczne.
Głównym składnikiem są polędwiczki wieprzowe, na drugim planie odrobina przypraw i... brązowy cukier. Dodatek pieprzu cayenne równoważy słodkość cukru, którego zadaniem jest wytworzenie glazury. Czerwona papryka i czosnek nadają wyjątkowego smaku i aromatu.



Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1/3 szkl brązowego cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki suszonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej

Przygotowanie:

Polędwiczki umyć, osuszyć i wyciąć błoniaste części.
Cukier wymieszać z przyprawami.
Obsypać dokładnie polędwiczki, natrzeć je tak, aby całe były w przyprawach.
Na patelni rozgrzać olej (powinno go być tyle, aby dno patelni było zakryte).
Położyć polędwiczki i smażyć z każdej strony na rumiany kolor, na niewielkim ogniu.
Usmażone polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, jaki wytworzył się na patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i trzymać ok pół godziny, od czasu do czasu polewając sosem spod mięsa.
Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokroić i polać sosem.

Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się na zimno do kanapek.


Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam glazurowane mięso, połączenie słodkiej glazury i słono przyprawionego mięsa to zdecydowanie coś co trafia w mój gust :) Zawsze używałem miodu do glazury, muszę spróbować z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cukrem jest o tyle prościej, że nie trzeba się "babrać", mieszanka jest sucha, łatwiejsza w obsłudze. A smak? Dla mnie bardzo podobny.

      Usuń
  2. wygląda niesamowicie... a cukier hmmm to musi być ciekawe :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso i cukier to niecodzienne połączenie w naszej kulturze. Ale warto spróbować :)

      Usuń
  3. dołączam do grona piewców oryginalnych połączeń smakowych! Słodkie i pikantne to najlepsze, co wymyśliła ludzkość :D

    OdpowiedzUsuń