czwartek, 16 sierpnia 2012

Schab pieczony w kamiennym garnku, z suszonym borowikiem

Schab pieczony to mój ulubiony sposób na przyrządzanie obiadu. Możliwości nieograniczone, nie wymaga specjalnych zabiegów ani dużych nakładów pracy, można o nim nawet zapomnieć, zostawiając w piekarniku aż "zrobi się sam".
Tym razem schab z gałką muszkatołową, zielem angielskim i suszonym borowikiem. Na końcu zaprawiony śmietaną, dzięki czemu sos nabrał wyjatkowo kremowego smaku.
Nie mam możliwości wypróbowania tego przepisu ze świeżymi grzybami, jak ktoś się odważy, to proszę o komentarz :)




Składniki:
  • 8 kotletów schabowych (grubości ok 1,5cm)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 - 1 szkl bulionu*
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3-5 szt suszonych borowików
  • 1/2 szkl słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Kotlety obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Zdjąć mięso i na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w półplastry cebulę. Dodać czosnek, gałkę i utarte ziarno ziela angielskiego (np w moździerzu). Smażyć do momentu, aż cebula się skarmelizuje. Następnie dodać grzyby i dusić ok 5-7 minut.
W kamiennym garnku ułożyć warstwę cebuli, na niej kotlety i znów cebulę. Zalać bulionem, posolić i dodać mielony pieprz i przykryć pokrywką.
Piec w piekarniku ok godziny w temperaturze 200 C.
Po tym czasie wyjąć kotlety, wymieszać sos i wlać śmietankę. Najlepiej wcześniej ją zahartować, wlewając  łyżkę gorącego sosu, wymieszać i dopiero wlać do garnka. Włożyć kotlety, przykryć pokrywką i piec ok 10 minut.

Smacznego :)

* ilość bulionu zależy od wielkości i wysokości garnka, chodzi o to, aby bulion zakrył schabowe kotlety

2 komentarze: