Mięso jest pełne aromatów, dobrze zrównowarzonych smaków. Tuż przed pieczeniem posypane prażonymi przyprawami. A do niego warzywna salsa, idealne uzupełnienie.
karkówka:
- 8 kotletów z karkówki
- 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej chili
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- oliwa (do pieczenia)
salsa:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duży pomidor
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanej, świeżej chili
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 3 dymki (biała część)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
przyprawy:
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Przygotowanie:
Kotlety umyć i osuszyć. Sos wymieszać z przyprawami, miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodać sól i pieprz. Przełożyć kotlety i dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Ziarna kolendry wrzucić na rozgrzaną patelnię i przez chwile prażyć. Wyłączyć palnik, dodać rozmaryn i potrząsając, podgrzewać na stygnącej patelni aż zacznie pachnieć. Następnie dodać resztę przypraw, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Na blachę wlać oliwę, tak aby prawie zakryła dno. Ułożyć kotlety i posypać je przyprawami. Piec ok 40 minut.
Pomidora obrać, wyciąć pestki i pokroić w niewielką kostkę. To samo zrobić z papryką. Dymkę posiekać drobno i wymieszać z pomidorem i papryką. Dodać chili, przeciśnięty czosnek, słodki sos chili, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego :)
Smakowite mięsko :) Fajny dodatek salsy, na pewno ożywia całe danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dopełnia. Lubię kompozycje, które są takie w sam raz. Nic dodać, nic ująć. Smaki pojmuję tak samo, bierzesz kęs do buzi i czujesz, jak dobrze to wszystko ze sobą gra.
Usuń