Przepis J. Hamelmana, bardzo mocno zmodyfikowany.
Składniki:
- 750g mąki chlebowej
- 220ml zimnej wody
- 7g suchych drożdży
- 100g zimnego masła (prosto z lodówki)
- 60g cukru
- 2 jajka
- 8g soli
kruszonka:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól i posiekane na wiórki masło. Wymieszać łyżką, im mniej wszystko będzie ogrzewane tym lepiej (nawet ciepłem naszych rąk). Następnie wbić jajka i wlać wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli to konieczne, dodać mąki. Miskę okryć folią przezroczystą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podzielić na 8 równych części, uformować okrągłe bułki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Można do tego celu użyć nagrzanego wcześniej piekarnika.
Następnie posypać maślanki kruszonką i piec w temperaturze 180 C przez ok 30 minut.
Upieczone bułki przełożyć na kratkę, aby nie zamiękły od spodu. Podawać wystudzone.
Smacznego :)
cudny weekendowy poranek
OdpowiedzUsuńTaki mały prezent dla siebie samej. Zrozumieć to mogą nieliczni :)
UsuńWspaniałe bułeczki. Cieplutka, z konfiturą, kawa - i nie trzeba więcej. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, niewiele czasem trzeba, aby poczuć się szczęśliwym :)
UsuńDobrze mają z Tobą Twoi chłopcy :)
OdpowiedzUsuńA ja mam z nimi, trafiła mi się w udziale od losu fantastyczna dwójka, więc warto się starać :)
UsuńJakie pyszne buleczki :) Ja sobie wciaz obiecuje, ze tez bede wczesniej wstawala i upieke to i owo w weekend ale konczy sie tylko na obietnicach :( Moj Maly wstaje tak wczesnie, ze ja musialabym wstawac chyba o 5.00 aby cos przygotowac :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju, a wiesz, że one są równie smaczne po rozmrożeniu? Możesz je zrobić w wolnym czasie i zamrozić. Świeże zresztą byłyby świetnym dodatkiem do kolacji czy podwieczorku. Więc... nie wymiguj się, że musiałabyś bardzo wcześnie wstawać ;) Zrób je kiedy będziesz miała ochotę, one zawsze smakują świetnie :)
UsuńNa sobotnie i na zwykłe codziennie też bym mogła takie jeść:D
OdpowiedzUsuńBajeczne:D
Na pewno smacznie pachniało w całym domu :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:D
aż mi ślinka cieknie muszę się zabrać za takie bułeczki z moimi dziewczynkami, one lubią takie pichcenie, a takie słodkości na śniadanie to już wogóle bajka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam być w kuchni ze swoim szkrabem. Gotowe ciasto jest świetną okazją do wspólnego lepienia bułek. Można je zaplatać, można zawijać. Świetna sprawa i jak ogromnie wzbogaca doświadczenia i kolekcję chwil spędzonych razem... A jak dodasz do tego pyszne bułki na śniadanie wykonane trudem wspólnym? Bezcenne!
UsuńCzy aby na pewno "750 dkg" mąki? Może 750 g? A masła i cukru też w gramach, anie dkg?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Dziękuję. Już poprawiłam.
Usuń