Składniki:
- 10 placków tortilla (chili lub zwykłe)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości niecałego centymetra, następnie przekroić na pół.
Przyprawić papryką mieloną, kuminem, czosnkiem, oregano, cukrem, solą, sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić, aby mięso się zamarynowało.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
Zamarynowane mięso usmażyć na oleju, kiedy będzie już podsmażone dodać cebulę a jak tylko zrobi się szklista, paprykę. Smażyć tylko chwilę, aby warzywa były chrupiące. Dodać słodki sos chili, wymieszać, podgrzać odrobinę i wyłączyć palnik.
Sałatę porwać lub pokroić w paski, pomidora w pół plastry a ogórka w słupki.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać rozdrobniony czosnek.
Placki tortilli podgrzewać na suchej, teflonowej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
Na każdym placku ułożyć sałatę, na niej polędwiczki z warzywami, polać sosem i dołożyć świeże warzywa. Zawinąć na zakładkę obydwa brzegi i podwinąć spód.
Smacznego :)
i też absolutnie fotogeniczne :))
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Asiu :)
UsuńOj, chętnie poczęstowałabym się:-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńNie robiłem jeszcze fajitas, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie będziesz żałował :) To naprawdę pyszne danie.
UsuńWymarzony obiad! :)))
OdpowiedzUsuńWystarczyło popatrzeć na zdjęcie i od razu zrobiłam się głodna! marzy mi się dziś taki obiad:)
OdpowiedzUsuń