czwartek, 24 maja 2012

Ziemniaki w eleganckiej odsłonie

Podobają mi się, bo nie są zwyczajnie zwyczajne. Bo są interesujące, bo inne niż te do znudzenia utłuczone w garnku. Bo cieszą oko, a jak wiadomo, nie tylko smak jest ważny. Proszę Państwa, oto one: w trzech odsłonach smakowych. Ziemniaki!



Składniki:

• Ziemniaki (nieduże, im mniejsze tym szybciej i ładniej się upieką)
• suszona pietruszka
• bazylia
• oregano
• mielona papryka
• kminek
• świeży czosnek
• cebula
• sól morska
• oliwa


Przygotowanie:

Ziemniaki mależy umyć, wytrzeć i ponacinać. Najwygodniej na drewnianej łyżce, wtedy nie trzeba się martwić o zbyt głębokie poprzecinanie.
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Każdego ziemniaka trzeba posmarować pędzelkiem namoczonym w oliwie tak, aby odrobina tłuszczu wpłynęła między plasterki. Poukładać na blasze i posypać solą i wstawić do piekarnika. Piec ok 45 minut. Jeśli zaczną się przypiekać za szybko należy zmniejszyć temperaturę i osłonić ziemniaki folią aluminiową.

Pietruszkę wymieszać z bazylią i oregano. Paprykę z utłuczonym w moździerzu kminkiem a drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.

Po ok 30-35 minutach (jeśli ziemniaki są średniej wielkości) należy posypać ziemniaki przyprawami i wstawić jeszcze na 10 minut.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. I znowu pyszny ziemniak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Olga, to jeszcze nie koniec haha.
    Jestem chyba (chyba, bo nigdy tak o sobie nie myślałam) miłośniczką wymyślania form podania tego warzywa. Kolejny przepis czeka w kolejce do opublikowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja czekam niecierpliwie na kolejne ziemniaki :D
      mój mąż oszaleje z radości - to prawdziwy ziemniakożerca. a ile można jeść ziemniaki w tradycyjnej formie? :)

      Usuń