środa, 3 października 2012

Ziemniaczane talarki duszone, dobrze przyprawione

Kolejna propozycja, w której główną rolę odgrywają ziemniaki. Tym razem duszone, przyprawione czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i majerankiem.
Potrawę przygotowywuje się dosyć szybko, bo ziemniaki pokrojone w cienkie talarki wymagają krótszej obróbki termicznej.
Świetny dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Bardzo dobrze smakuje odgrzane następnego dnia na gorącej patelni.



Składniki:

  • 8 obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 zmielone ziarna ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • 3 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Umyte (nieosuszone) ziemniaki i cebulę pokroić na cienkie talarki. Oliwę wlać do dużej patelni, wsypać talarki ziemniaczane, plastry cebuli i po wierzchu posypać przyprawami. Delikatnie zamieszać. Patelnię przykryć i postawić na średnim ogniu, mieszać od czasu do czasu, pilnując, aby ziemniaki się nie przypaliły.
Mieszać należy delikatnie, inaczej talarki stracą swój kształt.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. o, takiego talarka to ja bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyglądają znakomicie! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby to tylko ziemniaki, a nabrałem na nie ochoty jak nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ziemniaki przyrządzała mi mama, do dziś są to moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie dusiłem ziemniaków, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super potrawa zapomnialam o pysznych ziemniaczkach ja podlewam troszke woda z kostka rosolowa przykrywam i sie dusza pychotka

    OdpowiedzUsuń