wtorek, 2 października 2012

Schab duszony w pieczarkach

Aromatyczna potrawa, której głównym składnikiem są pieczarki i kotlety schabowe. Łatwa w przygotowaniu, niewymagająca specjalnego nakładu pracy.
Danie, które smakuje dobrze zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzane następnego dnia.



Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/3 szkl bulionu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • kwaśna śmietana*

Przygotowanie:

Kotlety obsmażyć na rumiany kolor i zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na tłuszczu po smażeniu kotletów. Pieczarki pokroić drobno i dodać do cebuli, która już się zeszkliła. Smażyć, aż puszczą sok. Dodać posiekany czosnek, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wlać bulion, wymieszać i dodać sól oraz pieprz. Zagotować, ułożyć na wierzchu kotlety, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok pół godziny.

Kotlety podawać z pieczarkami, całość ozdobić odrobiną kwaśnej śmietany.

Smacznego :)


* do podania

15 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek :) Wlasnie sie zastanawiam co zrobic dzis na obiad i chyba nie zrobie nic tylko wpadne do Ciebie :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie - przepis zachowuje bo pewnie wykorzystam w niedalekiej przyszłości :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz, czy smakowało, jak już go zrealizujesz!

      Usuń
  3. och, jaka świetnia propozycja na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) U mnie dziś też pieczarki w roli głównej, ale gotuję z nich zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będzie na Twoim blogu to wpadnę na pewno :)

      Usuń
  5. Ciekawy i smakowity sposób na schabik;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie mięsne dania, wszystko pysznie wygląda, ja robiłam schab zapiekany z sosem beszamelowym i pieczarkami(wg Pascala, kuchnia lidla), trochę więcej pracy, ale pyszny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jestem po konsumpcji :) smakowało :) polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można wiedzieć jaki to ma być bulion? Jeżeli własnej roboty to jak przygotować? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło świetnie, mąż wcinał aż mu sie uszy trzęsły :). Dzięki za super przepis.

    OdpowiedzUsuń