środa, 13 czerwca 2012

Pasanda - ciepły sos pomidorowy z jogurtem

Zwykle jest to danie obiadowe, gotowane z kawałkami kurczaka, podawane z ryżem lub chlebkami naan. U mnie tym razem jako dodatek do obiadu, w którym można zanurzyć pieczywo lub kawałki shoarmy.



Składniki:

• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
• 2 pomidory (mocno dojrzałe)
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki garam masala
• szczypta mielonego kardamonu
• szczypta mielonego cynamonu
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• sok z cytryny
• łyżka siekanej świeżej kolendry
• pół papryczki chili
• oliwa
• sól


Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Na patelnię wrzucić czosnek, imbir oraz przyprawy. Dusić przez chwilę. Pomidory obrać, spażyć i zdjąć skórę. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do cebuli. Smażyć chwilę, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać jogurt i posolić. Podgrzewać aż powstanie gęsty sos, zatopiony w pomarańczowym oleju. Dodać kolendrę, sok z cytryny i posiekane chili. Wymieszać i zdjąć z ognia.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz