poniedziałek, 25 czerwca 2012

Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Pyszny pomysł na szybki obiad. Mięso z dodatkiem aromatycznych ziół i suszonych pomidorów. Idealne na ciepło jak i na zimno do kanapek.
Danie wymagające niewielkiej ilości pracy. Wystarczy przygotować składniki, razem je zemleć i upiec.



Składniki:

• 50 dag mięsa wieprzowego (do zmielenia, np łopatki)
• 1 bułka kajzerka
• 1 jajko
• 5 suszonych pomidorów
• 1/3 szkl przecieru pomidorowego
• 1 niewielka cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta suszonego cząbru lub tymianku
• sól
• pieprz


Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory suszone obrać ze skórki. Bułkę namoczyć w odrobinie wody, aby była miękka ale nie rozpływała się, odcisnąć jeśli jest za rzadka.
Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego z opcją siekania, dodać przecier, sól, pieprz, gałkę i cząber, oraz jajko. Można użyć zwykłej maszynki do mielenia.
Gotową masę włożyć do foremki prostokątnej i piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Można podawać z sosem warzywnym

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz