poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chlebki naan - pieczywo, które podbiło nasze podniebienie

Absolutnie pyszne chlebki, które nie są kłopotliwe w wykonaniu. Jeszcze gorące polane odrobiną rozpuszczonego masła z czosnkiem i kolendrą, posypane nasionami cebuli, które dodają niepowtarzalnego smaku. Przepis dostałam do sióstr: Shabany i Nadii, z którymi uczęszczałam na lekcje angielskiego.



Składniki:

• 2,5 szkl. mąki pszennej chlebowej (+ 2 łyżki na rozczyn drożdżowy)
• 3/4 szkl ciepłej wody
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• szczypta sody oczyszczonej
• 7 łyżkek rozpuszczonego masła
• nasiona cebuli
• posiekana kolendra
• pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i sodę. Do wyrośniętego rozczynu dodać łyżkę jogurtu i dobrze wymieszać. Całość przelać do miski z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Dodać cztery łyżki rozpuszczonego masła i wyrabiać ciasto, aż będzie "suche", tzn wchłonie cały tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. Najlepiej nagrzać piekarnik na najniższą możliwą temperaturę (u mnie to 60 C), wyłączyć ogrzewanie i uchylić na chwilę drzwiczki. Poczekać aż ciepłe powietrze troszkę się ostudzi i zamknąć piekarnik, zostawiając w nim ciasto. Temperatura w piekarniku będzie bardzo wolno spadać ale ciasto nie bedzie miało drastycznych przeciągów, których nie lubi. Warto miskę przykryć folią spożywczą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich rozwałkować podłużny, cienki placek.
Piekarnik nagrzać na maksymalną temperaturę.
Na dnie położyć papier do pieczenia lub cienką blaszkę posmarowaną oliwą. Można użyć kamienia do pieczenia, wtedy chlebki będą jeszcze lepsze. Placki ułożyć na pergaminie i piec do zarumienienia się.
Trzy łyżki rozpuszczonego masła wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli i posiekaną kolendrą.
Chlebki wyjąć z piekarnika, położyć na kratkę (inaczej zrobią się wilgotne od spodu) i posmarować masłem z czosnkiem, solą i kolendrą. Posypać nasionami cebuli.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz