piątek, 15 czerwca 2012

Zupa meksykańska

Przepis na tę zupę znalazłam, gdy szukałam czegoś wyjątkowego na Sylwestrową kolację. Oryginał przewidywał dodatek 76% czekolady, przepis wydał się ciekawy. Niestety wersja z czekoladą smakowała tylko mi, ale już z jej pominięciem smakuje wszystkim i jest w naszym repertuarze obiadowym na pozycji stałej i niezagrożonej. Zupa meksykańska, idealne połączenie pomidorów, papryki i czerwonej fasoli, z dodatkiem chili i czosnku. Przepis z "Sainsbury's everyday easy".



Składniki:

• 1 cebula
• 2 marchewki
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 papryka świeża
• 1 łyżeczka papryki mielonej
• 1 puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 600 ml bulionu
• dymka - szczypior
• pół papryczki chili
• sok z połówki cytryny
• kwaśna, świeża śmietana
• sól
• 2 łyżki startej czekolady gorzkiej 76%*


Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić posiekane warzywa: cebulę, seler i marchew. Smażyć do miękkości (ok. 10 min).Dodać czosnek, chilli, paprykę świeżą i mieloną. Dusić razem ok. 2 min. Wlać pomidory, fasolę z puszki i bulion. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Dodać czekoladę, wymieszać aż się rozpuści, dolać sok z cytryny. Jeśli bulion był mało słony to dosolić.
Podawać z kwaśną śmietaną, posiekaną dymką i świeżą chilli.

Smacznego :)

*przepis podaję bez zmian, może ktoś będzie chciał wypróbować wersję z czekoladą, którą można bez problemu pominąć



2 komentarze:

  1. Fajna zupa, przypomina trochę chilli bez mięsa i bardziej płynne, ale to w końcu oba dania z kuchni meksykańskiej, więc są podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę tak, trochę przypomina. Chilli jednak robię zupełnie inaczej i inaczej też smakuje. Jako przyprawę wiodącą dodaję cumin rzymski. Świetne połaczenie z chilli, wołowiną i pomidorami. Przepis czeka na publikację, wkrótce tu zagości :)

    OdpowiedzUsuń