poniedziałek, 1 października 2012

Czerwone - zielone, czyli rukola i granat

Najczęściej w sałatce najważniejszy jest dressing. To on zespala smaki i tworzy kompozycję. Czasem jednak ważny jest każdy składnik, aby efekt końcowy był pełen dobrze dobranych smaków.
Ta sałatka jest taką właśnie. Mało składników ale każdy z nich bardzo wyrazisty i ważny. Ostra i aromatyczna rukola w towarzystwie słodko - cierpkich owoców granatu. Całość łączy sos na bazie octu balsamicznego i młodej cebulki.
Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę, pięknie prezentuje się w salaterce.


Składniki:

  • 4 garście rukoli
  • pestki z 1 owocu granatu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru 
  • szczypta soli
  • 2 cebule dymki (biała część)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/4 szkl oliwy

Przygotowanie:

Rukolę umyć i odsączyć z wody. Granat przepołowić i wyjąć pestki (najłatwiej przekręcić granat przepołowioną częścią do dołu i drewnianą łyżką uderzać od góry, pestki wysypią się całkiem sprawnie).
Dymkę umyć i posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Do szklanki wlać ocet, wymieszać z cukrem, dodać cebulkę i czosnek. Wymieszać i połączyć z oliwą. 
Rukolę ułożyć w salaterce, na wierzchu posypać owocami granatu i całość polać dressingiem.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. to musi być pyszne, uwielbiam rukolę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka dla mnie - rukola i granat.
    Zapraszam do zabawy w Liebster Blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka sałatka na każdą okazję. Pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń