środa, 2 października 2013

Pancakes na jogurcie z syropem klonowym i świeżym masłem

Puszyste placuszki, które oblane syropem klonowym stają się słodką gąbeczką. Miękkie, delikatne i bardzo sycące. Idealne na śniadanie.


Składniki:




  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl jogurtu naturalnego typu grecki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy
  • odrobina świeżego masła

Przygotowanie:

Mleko wymieszać z jogurtem i jajkiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Z powstałego ciasta (powinno być dosyć rzadkie, o konsystencji kwaśnej śmietany) usmażyć placuszki, kładąc jedną łyżkę ciasta na dobrze rozgrzany olej, o stałej temperaturze. Tzn kiedy tłuszcz się nagrzeje, należy zmniejszyć temperaturę pod patelnią, aby nie nagrzewał się mocniej. W miarę stała temperatura oleju zagwarantuje, że placuszki nie będą się paliły.
Usmażone pancakes odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć od ewentualnego nadmiaru oleju.
Następnie przełożyć na talerz i układać jeden na drugim, wkładając pomiędzy placki odrobinę świeżego masła. Na koniec polać po wierzchu syropem klonowym.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. pancakes z syropem klonowym - kanadyjski klasyk. Uwielbiam :3

    OdpowiedzUsuń