poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasto na jogurcie greckim, z brzoskwiniami i borówką

Ucierane ciasto z owocami, bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Myślę, że to też jedno z tych, które zawsze się udaje. Świetna propozycja na niedzielny deser czy ciasto do wycieczkowego koszyka. Jest do tego niezwykle pyszne. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Julia's album i jedyne co zmieniłam to brzoskwinie, ze świeżych, których nie miałam pod ręką na owoce z puszki. Poza tym nic dodać, nic ująć. Wspaniałe. Bardzo Was na nie zapraszam :)


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szkl cukru *
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki esensji waniliowej
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 2 brzoskwinie
  • garść borówek (lub jagód)
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 C, Tortownicę o średnicy ok 20 -22 cm nasmarować odrobiną tłuszczu i wysypać mąką.
Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinie pokroić w cząstki. Jeśli używamy owoców z puszki należy odstawić je w sitku, aby odciekł nadmiar syropu.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, wanilię i jogurt.
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi mieszając wszystko łyżką. Należy zrobić to bardzo delikatnie ale dokładnie. Ciasto powinno być gęste, trudne do rozłożenia równą warstwą w blaszce.
Przełożyć ciasto do tortownicy, delikatnie rozcierając łyżką, aby wypełniło formę.
Ułożyć brzoskwinie a następnie rozsypać borówki.
Tortownicę włożyć do piekarnika na niecałą godzinę, sprawdzając czy ciasto jest gotowe po 50ciu minutach.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

4 komentarze: