czwartek, 5 lipca 2012

Puszysty biszkopt, słodkie truskawki i śmietankowy krem - rolada!

Wyszło słońce, chyba dlatego, że na poprawę humoru kupiłam truskawki.
Przyniosłam je do domu i miały być do zjedzenia od razu, umyte tylko. Ale przypomniałam sobie ten smak... delikatny biszkopt, masa z serka mascarpone oraz słodkiej śmietany z odrobiną wanilii i truskawki właśnie... Powstała rolada, wygodna do krojenia i elegancka do podania. Niby tylko trzy rzeczy ale w jak udanej kompozycji! Pysznie.



Składniki:

Biszkopt:

• 5 jajek
• 3/4 szkl cukru
• 1 szkl mąki
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek oleju
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

• 250g serka mascaropne
• 200ml śmietany kremówki
• 1/3 szkl cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 300g truskawek



Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypywać po woli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką, aby masa nie opadła. Dodać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach ok 34cm na 30 wyłożyć papier do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i wystudzić przez chwilę, jak przestanie być gorący, zwinąć wraz z papierem i odłożyć.

Do miski włożyć serek, wlać śmietankę i dodać cukier. Ubijać przez chwilę, dodać ekstrakt i miksować, aż masa zgęstnieje.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.

Delikatnie rozwinąć biszkopt (może popękać, więc należy robić to ostrożnie. Ułożyć truskawki, posmarować warstwą masy. Delikatnie zwinąć roladę.
Posypać cukrem puderm.

Smacznego :)



15 komentarzy:

  1. niesamowicie pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Dusiu, gwarantuję, że smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie. Lubię takie delikatne ciasta z owocami;-)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że podoba Ci się zarówno efekt wizualny jak i pomysł na ciasto :)
    Pozdrawiam Cię również serdecznie
    Whisper

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na prawdę apetycznie, wczoraj miałam okazję zrobić roladę z nadzieniem kokosowym . Niestety ten przepis znalazłam dopiero dzisiaj, wczoraj posłużyłam się innym. i moja rolada jest bardzo gumowa czy jest jakiś konkretny powód dlaczego moje ciasto nie jest puszyste ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Felu, biszkopt to bardzo wrażliwy wypiek. Wystarczy nawet za mocno (może raczej za szybko) wymieszać i wyjdzie, za przeproszeniem, gniot. Żeby biszkopt się udał należy robić go bardzo delikatnie. Etap dodawania mąki to czas na zamianę miksera na łyżkę, a samo mieszanie trzeba zrobić bardzo po woli, delikatnie, starając się zostawić jak najwięcej powietrza w cieście.
      Mogłaś też za szybko zająć się ciastem. Biszkopt trzeba zwijać jak trochę wystygnie, na tyle, aby był jeszcze elastyczny ale już całkiem chłodny.
      Bardzo mi przykro, że Twój biszkopt się nie udał ale cieszę się, że tu trafiłaś, mam nadzieję, że mój przepis Cię nie zawiedzie.
      Pozdrawiam Cię gorąco i życzę sukcesów w wypiekach!
      Whisper

      Usuń
  6. dzieki wielkie za swietny przepis, mimo mojej indolencji poczatkowo zepsuty ale za drugim razem rolada nad roladami :) z pewnoscia wyprobuje takze inne przepisy. pozdrawiam moja kreatorke smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że się udało :)))
      I jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Ci do gustu :)
      Daj znać, proszę, czy inne także będą trafione.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
    2. Ogromnie się cieszę, że się udało :)))
      I jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Ci do gustu :)
      Daj znać, proszę, czy inne także będą trafione.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
    3. Rolada z Twojego przepisu wyszła znakomicie. Miałam niejaki problem ze zwinieciem tego biszkopta ponieważ sporo urósł piękny i puszysty ale będą kolejne razy i po prostu trochę bardziej go ,rozciagne, na blaszce ☺ w kazdym razie rolada wychodzi przepyszna nawet takim średnim kucharkom jak ja:) powinnam się również dopisać do schabu z pieczarkami bo też wypróbowany z sukcesem - dziękuję :) zaczajam się też na inne przepisy poniewaz Twoja filozofia smaku bardzo przemawia do mej kulinarnej wyobraźni :) pozdrawiam z podziękowaniami :))

      Usuń
    4. Jest mi szalenie miło :)
      Biszkopt można też ściąć odrobinę, wtedy możemy sobie sami wyznaczyć pożądaną grubość. Pamiętaj tylko, żeby nie był za cienki, bo się połamie podczas zawijania.
      Życzę sukcesów w kuchni i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Whisper czy sadzisz, że z Twojego przepisu na roladę można stworzyć torcik? Biszkopt przełożony tym kremem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak! Krem jest gęsty i na pewno pięknie się na torcie sprawdzi. A jeśli chciałabyś go trochę "podkręcić" w smaku to gorąco polecam krem z tego przepisu:
      http://kuchniawhisper.blogspot.co.uk/2012/07/truskawkowo-waniliowy-sernik-z_13.html
      na przykład na co drugą warstwę. Krem jest co prawda z żelatyną i trochę dłużej się go robi niż krem z przepisu na roladę ale jest przepyszny w smaku. Do tego teraz jest sezon na truskawki, szkoda nie wypróbować :)
      Koniecznie daj znać jak wyszło!

      Usuń
  8. Dzięki na pewno spróbuję :) powiedz mi proszę co może być przyczyną że ostatnio biszkopt stale pęka? Długo robiłam i było super a teraz robię po dwa razy i też się nie udaje ? Jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... Jajka na pewno nie. Jeśli chodzi o pękanie ciast to najczęstszą winą jest albo temperatura albo proszek do pieczenia. Jeśli temperatura jest za wysoka to ciasto rośnie bardzo szybko a jednocześnie już zdąża się zapiec, więc to co w środku wybija się przez zapieczoną górę. Może piekarnik trochę się przegrzewa?
      Drugą opcją, jaka przyszła mi do głowy to proszek do pieczenia, może używałaś różnych?
      p.s. Bardzo Cię przepraszam, że na moje odpowiedzi musisz tak długo czekać, ściskam mocno :*
      Whisper

      Usuń