poniedziałek, 15 października 2012

Jesienne ciasto ze śliwkami

Bardzo proste ciasto ucierane, pełne owoców. Jego sekretem są specjalnie przygotowane śliwki i kruszonka, która zdobi wierzch ciasta. Aby przygotować śliwki wystarczy obsypać je brązowym cukrem z cynamonem i polać odrobiną alkoholu, w którym wcześniej należy rozpuścić pastę waniliową. Ciasto równie smaczne tuż po upieczeniu jak i na drugi dzień.


Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 120g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
śliwki:
  • 500g śliwek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (spirytus, whisky itp)*
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej*
  • szczypta cynamonu
kruszonka:
  • 50g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:


Śliwki umyć i przepołowić. Zasypać cukrem oraz cynamonem. W łyżce alkoholu rozpuścić pastę waniliową i wlać wszystko do śliwek. Dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.

Masło utrzeć do białości. Dodać cukier, sól i jajko, jedno po drugim. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta. Konsystencja powinna być gęsta.

Masło, mąkę i cukier wymieszać, aż powstanie kruszonka.

W przygotowaną blaszkę o wymiarach 26cm x 19cm przełożyć ciasto i wyrównać łyżką. Włożyć śliwki, jedną obok drugiej. Na wierzch wysypać kruszonkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, przez ok 60 minut, do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie zupełnie suchy.

Smacznego :)





*można użyć 1 łyżeczki prawdziwej esencji waniliowej, wtedy pomijamy dodatek alkoholu

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Dawno nie piekłam nic słodkiego, może skuszę się na takie smakowite ciacho obficie posypane kruszonką;)

    pozdrawiam ciepło!

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta ze sliwkami. Twoje musi byc niezwykle aromatyczne. Zjadlabym kawalek do popoludniowej kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zatęskniło mi się za ciastem śliwkowym, takie z kruszonką byłoby idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, bardzo podoba mi się to oddzielne przyprawienie śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię takie ciasta, ze śliwkami przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam bardzo za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń