czwartek, 25 października 2012

Rogaliki z wiśniami, posypane prażonymi płatkami migdałów

Uwielbiam dostawać różne rzeczy. Uwielbiam się też dzielić. Przepis na te rogaliki dostałam od Anity i teraz dzielę się nim z Wami.
Rogaliki są bardzo proste w wykonaniu, bo ciasto zagniata się łatwo i szybko, a jego elastyczność sprawia, że zawijanie ciasteczek odbywa się bez najmniejszych problemów.
Moje są nadziane wiśniową konfiturą, po wierzchu zostały posypane prażonymi płatkami migdałowymi, których niewielka ilość zajmowała miejsce w szafce. Wy możecie użyć ulubionego dżemu, prażonych jabłek lub czekoladowego kremu. Wierzch rogalika także można zagospodarować według własnego pomysłu, np lukrem z odrobiną kandyzowanej skórki owocowej, posypać cukrem perłowym, posmarować lukrem i posypać siekanymi orzechami lub, tak jak podpowiadała mi Anita, posmarować odrobiną wody i umoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem tuż przed pieczeniem.




Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych

  • konfitura lub inne nadzienie (gotowe lub zrobione samodzielnie jak tutaj)

  • lukier (taki jak tu lub tu)
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i zagnieść z margaryną, śmietaną, drożdżami i cukrem. Powinno powstać elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na sześć równych części i każdą z nich rozwałkować na dosyć cienki placek. Powstały placek przekroić na pół, następnie na cztery, i na osiem równych części, które będą tworzyły trójkąty.
Nakładać nadzienie od szerszej części każdego kawałka ciasta i zawijać rogaliki. 
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Rogaliki układać na papier do pieczenia i piec ok 25 minut, aż będą lekko złociste.

Płatki migdałów wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewać mieszając aż zrobią się chrupiące. Kiedy wystygną, należy je delikatnie posiekać na drobniejsze kawałki.

Wystudzone rogaliki posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Ależ smakowicie wyglądają te Twoje rogaliki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie rogaliki wywołują furorę w moim rodzinnym domu, najczęściej robię z twarogiem :) Muszę wykorzystać pomysł na maczanie w cukrze z cynamonem, bo na zapach cynamonu już się wszyscy ślinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też smakowały bardzo. Są niezwykle smaczne.
      Następne będę robić z jabłkami, cynamon do nich jak znalazł, więc też będę moczyć :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie rogaliki i ostatnio się uzależniłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, doskonale wiem o czym mówisz :) Takie maluchy na jeden kęs, które pysznie smakują, wkłada się do ust odruchowo, zupełnie nie kontrolując tego, co robi ręka.

      Usuń
  4. Super pyszne! Porywam kilka do herbatki;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale one są śliczne te rogaliki na pewno zrobię możesz zostać moim obserwatorem :) miłego dnia :_

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile dokladnie tej smietany? 250 ml?

    OdpowiedzUsuń