piątek, 19 października 2012

Sałatka grecka

Tej sałatki nie trzeba przedstawiać, jest bardzo popularna, bo smakuje naprawdę wspaniale.
Sałatka grecka cieszy oko ilością barw na talerzu. Idealna na duże przyjęcie jak i na skromną kolację. Podana z sosem pełnym ziół, przypadnie do gustu każdemu, kto lubi świeże warzywa.


Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałat lub pokruszonych liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść oliwek
  • ser grecki (typu feta)
sos:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku lub pół zabka świeżego (drobno posiekanego)
  • 1/2 łyżeczki oregano (suszonego lub świeżego)
  • 2 dymki (biała część)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli*
  • pieprz biały
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/3 szklanki oliwy

Warzywa umyć i pokroić. Ułożyć na sałacie, obsypać serem pokrojonym w kostkę a na wierzchu ułożyć oliwki. 
Sok z cytryny wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać zioła i przyprawy. Wymieszać i całość uzupełnić oliwą. Mieszać do połączenia się składników.
Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Smacznego :)




*soli nie może być za dużo, ponieważ ser do sałatki jest już słony

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię sałatkę grecką, jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Tomku :) Też ją lubię za smak i prostotę wykonania.

      Usuń
  2. Piękna :) Tylko żeby w Polsce można było dostać taką fetę jak w Grecji... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację ale jak nie ma wyboru to trzeba korzystać z tego, co jest dostępne. Ja tę sałatkę i tak uwielbiam.

      Usuń