środa, 8 maja 2013

Banoffee pie - banany na karmelu

Nie będzie kłamstwem, że jedynie zdrowy rozsądek trzyma mnie przed tym, aby objadać się takim smakołykiem bez przerwy. Takie połączenie smaków jest wręcz uzależniające. A jeśli dodam, że robi się je całkiem szybko to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko opublikować przepis i wierzyć, że w swym łakomstwie nie będę sama :)
Zapraszam na banoffee, ciasto w którym królują karmel i banany a całość otula warstwa kremu z bitej śmietany.

 

Składniki:
  • 125g ciastek typu degistive
  • 40g masła
  • 4 banany
  • 1 i 1/2 szkl kremówki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli morskiej
  • 2/3 szkl brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu cukrowego (np golden syrup lub syropu kukurydzianego)
  • 2 łyżki wody
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • wiórki z czekolady

Przygotowanie:

Ciasteczka zemleć na drobną mąkę. Dodać miękkie masło i wymieszać, aby połączyło się ze zmielonymi ciasteczkami. Wysypać na okrągłą formę (ok 20cm szerokości) i ubić delikatnie ręką, tworząc zwarty spód.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Pół szklanki śmietany zagotować z masłem i solą. Odstawić jak tylko śmietana zacznie się unosić.
Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i syrop. Podgrzewać do uzyskania lekkiego karmelu, następnie wlać śmietanę z masłem i solą. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta (ok 10 minut). Zdjąć z palnika i odrobinę przestudzić.

Dwa banany rozgnieść widelcem, dodać masę karmelową i wymieszać. Przelać na spód z ciastek i równomiernie rozłożyć łyżką.
Pozostałe banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Ułożyć na masie karmelowej i odstawić do lodówki.

Szklankę śmietany wymieszać z serkiem mascarpone, następnie ubić trzepaczką na gęstą masę.
Przełożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc, wtedy składniki mocno się zwiążą i ciasto będzie bardziej zwarte).

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. cudowne jest to ciasto, dla takiego łasucha jak ja, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po zjedzeniu takich znakomitości zapewne trzeba z 4 godziny intensywnych ćwiczeń żeby zrzucić zbędne kalorie :)wygląda to wyśmienicie aż chciałby się zjeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uznajmy więc, że to idealny deser dla kogoś kto kocha słodkości i ruch :)

      Usuń
  3. przepysznie wygląda! czy po nocy w lodówce nadal wygląda ładnie? czy ta czekolada puszcza i już nie jest tak efektowne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po nocy w lodówce wygląda dokładnie tak samo. Całość jest jedynie bardziej ścisła, o wiele łatwiej się kroi, smak się nie zmienia i dekoracja z czekolady również. Krem ze śmietany i serka także lekko tężeje, nie ma nic, co mogłoby wpłynąć na rozpuszczenie się czekolady.

      Usuń