niedziela, 23 listopada 2014

Pikantna rukola i słodkie spagetti z mango - sałatka o smaku lata

Wyrazista w smaku, poprawiająca humor, ciesząca oko. Sałatka o idealnej kompozycji smakowej, słodka i ostra a jednocześnie delikatna. Pikantna rukola i słodkie mango z aromatycznym dressingiem na bazie octu balsamicznego.



Składniki
  • opakowanie rukoli
  • połówka mango
  • 1 szalotka
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego
  • 1/4 szkl oleju


Przygotowanie

Rukolę umyć i osuszyć. Mango obrać i za pomocą obieraczki lub tarki typu julienne i zrobić nitki.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Wymieszać z cukrem, solą i octem. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać z olejem.
Rukolę ułożyć na talerzu, na wierzchu rozłożyć mango. Polać dressingiem.

Proponuję także wersję z mniej dojrzałym, zielonym i twardym mango. Sałatka jest wtedy bardziej chrupiąca i delikatnie bardziej wytrawna. Osobiście uwielbiam obydwie wersje.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz