poniedziałek, 10 listopada 2014

Spicy pumpkin Latte

Czyli korzenna kawa latte z dodatkiem syropu z dyni. Bardzo aromatyczna, idealna na chłodne popołudnia. Rozgrzewająca i poprawiająca humor, uzależniająco pyszna. Podane ilości wystarczą na wykonanie dwóch kubków tego przysmaku.


Składniki:
  • 4 łyżeczki korzennego syropu z dyni
  • 3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 200 ml wrzątku
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki naturalnej esencji z wanilli
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • szczypta cynamonu lub mieszanki przypraw użytej do wykonania syropu

Przygotowanie:

Kawę wymieszać z wrzątkiem. Podgrzać mleko ale nie zagotować, powinno być dobrze gorące. Do mleka dodać esencję waniliową i wlać do blendera. Miksować, napowietrzając mleko ok 2-3 minut.
Do kubka lub szklanki na latte wlać po dwie łyżeczki syropu, następnie wlać kawę (dzieląc porcję na dwie równe ilości). Delikatnym strumieniem po brzegu kubka wlać ostrożnie mleko (również dzieląc na dwie równe porcje). Śmietanę ubić i położyć na wierzch kawy. Posypać przyprawami lub cynamonem.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Witamy Panią,
    widząc, iż jest Pani aktywną blogerką oraz miłośniczką gotowania i cukiernictwa, chciałabym zaprosić Panią do wzięcia udziału w konkursie cukierniczym organizowanym przez firmę Paclan i krakowską Manufakturę Czekolady. Aby wziąć udział w akcji "Niezłe ciacha i rozkoszne babeczki" 1. Należy Przygotować słodki wypiek używając w trakcie jego wykonania dowolnego produktu firmy Paclan
    2. Opublikować przepis wypieku wraz ze zdjęciem w dowolnym kanale społecznościowym z załączoną na zdjęciu kartką z napisem „Niezłe ciacho” i/lub „Słodkie babeczki”.
    3.W przepisie uczestnicy powinni wymienić produkt Paclan, którego użyli w trakcie pieczenia.
    3. Następnie, należy wysłać zgłoszenie konkursowe przy pomocy aplikacji i znajdującej się na profilu facebookowym marki Paclan z umieszczeniem linku internetowego, gdzie opublikowany został autorski przepis. Posty konkursowe muszą być udostępnione jako publiczne, w celu weryfikacji przez jury.

    Zgłoszenia konkursowe zostaną poddane ocenie przez Jury Konkursu.

    Nagrodę główną otrzyma 10 uczestników, którzy zaprezentują najciekawsze przepisy. Oceniany będzie pomysł oraz wykonanie (na podstawie zdjęć). Dodatkowo punktowane będą fotografie zawierające wizerunek autora/ki wypieków.
    25 listopada ogłoszona zostanie lista zwycięzców. Finaliści otrzymają zaproszenia na warsztaty cukiernicze, które odbywać się będą 6 grudnia 2014 o godzinie 12:00 w Manufakturze Czekolady (Kraków, ul. Szewska 7) Po więcej informacji zapraszamy na stronę firmową marki Paclan na facebooku.

    Podrawiamy gorąca,
    zespół Paclan

    OdpowiedzUsuń