niedziela, 15 lipca 2012

Drożdżówki z morelą na budyniu, z kruszonką i lukrem

Morele mają w sobie coś wesołego. Może tylko kolor, może to również ich aromat. A może to, że najpyszniejsze są te, które najdłużej wygrzewały się na słońcu. A może to po prostu chwila, w której takie mi się wydają?
Nie ważne. Uwielbiam je. Dziś w towarzystwie drożdżowego ciasta. Zapraszam na drożdżówki z morelą na budyniu, z kruszonką i lukrem :)




Składniki:

• 500g mąki pszennej
• 80g cukru
• 2 żółtka
• 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
• 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
• szczypta soli
• 1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru wanilinowego
• 250ml mleka (ciepłego)
• 1 łyżeczka suszonych drożdży

• 6szt świeżych moreli

Budyń:

• 2 żółtka
• 1 szkl mleka
• ziarenka z połowy laski wanilii
• pół szklanki cukru
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

• 1 duża łyżka masła
• 1/2 szkl mąki
• 1/2 szkl cukru pudru

Lukier:

• 1/2 szkl cukru pudru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• odrobina wrzątku


Przygotowanie:

Mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać rozczyn, skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Wyrobić ciasto. Kiedy składniki połączą się, wlać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto ponownie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Morele umyć, osuszyć i przekroić na pół, wyrzucić pestki.

Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wlać powoli mleko, mieszając. Przelać do garnka i podgrzewać cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Podzielić ciasto na 12 równych kawałków i z każdego zrobić kulkę. Spłaszczyć dłonią, na środku zrobić dołek o średnicy podobnej do wielkości połówki moreli (np dnem małej szklaneczki). W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i połówkę owocu, miejscem po pestce do dołu.

Przygotować kruszonkę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki: masło, cukier i mąkę, tak, aby były sypkie. Jeśli się kleją, należy dosypać mąki.

Przygotowane bułeczki posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Można także pominąć ten etap i upiec bułeczki bez kruszonki, po upieczeniu za to posmarować je rozpuszczonym dżemem morelowym, przetartym przez sitko.

Piec przez 25 minut w temperaturze ok 180 C.

Wystudzić na kratce.


Następnie zrobić lukier: wymieszać cukier puder z sokiem i dodać tyle wrzątku, aby powstała gładka, luźna masa.
Udekorować wystudzone drożdżówki.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. ależ apetycznie wyglądają :)na jutrzejsze śniadanko by mi się takie przydały ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że znów Cię tu widzę :)
    Częstuj się, proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przyjemne bułeczki, jedną taką na śniadanie poproszę, do kawki :) Pozdrawiam! Bardzo smacznie tutaj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, częstuj się :) Jeśli do kawy to weź dwie :) Świetny wybór :)
    Mam nadzieję, że będę Cię tu często gościć :)

    OdpowiedzUsuń