poniedziałek, 10 września 2012

Orientalny sos z bakłażana i chlebki z płatków owsianych

Bardzo prosty i zaskakująco ciekawy w smaku sos, którego głównym składnikiem jest bakłażan. Dodatek przypraw typu kumin, czarnuszka czy garam masala, powoduje, że smak jest wyraźny i ciekawie komponuje się z warzywami.
Do tego chlebki z płatków owsianych, polecam bardzo.



Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • świeża kolendra

  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • gorąca woda
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

Bakłażana obrać i pokroić w grube plastry. Posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać i wytrzeć do sucha. Pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na oliwie i zdjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach.
Czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przyprawy (cumin, garam masala, czarnuszkę i kurkumę). Chwilę podsmażyć, dodać bakłażana i pomidory razem z zalewą. Posolić odrobinę. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, mieszając co jakiś czas. 


Płatki zalać gorącą wodą tak, aby całe były schowane pod ilością wody i odstawić aż spęcznieją.
Dodać tyle mąki, aby można było wyrobić elastyczne ciasto.
Podzielić na małe części i uformować cienkie placki. Piec tuż pod grzałką grilla w piekarniku, nagrzaną do maksymalnej temperatury. Trzeba odpowiednio wysoko ustawić poziom blaszki, ponieważ temperatura powinna być naprawdę wysoka, ale chlebki będą puchły, nabierając powietrza. Trzeba uważać, aby taki "balonik" nie przykleił się do grzałki.

Chlebki podawać z sosem, posypanym posiekaną kolendrą.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Ten sos musi być pyszny, uwielbiam bakłażana na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go uwielbiam, poza smakiem podoba mi się też to, że jest mało wymagający :)

      Usuń
  2. Sama nie wiem, co mi sie bardziej podoba: aromatyczny sos czy ciekawe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, znam Cię trochę z podglądania regularnego i myślę, że zaspokoiłby Cię tylko duet. Oddzielnie są mniej zachwycające :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Można je piec na palniku kuchenki gazowej, kładąc placek prosto w ogień, ale nie próbowałam, choć... nie mówię, że się nie skuszę (mało to razy się poparzyłam i żyję? :)

      Usuń
  4. Porywam Ci ten przepis, dobrze?:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, zgadzam się bez zastanowienia. Zajrzałam do Ciebie i pochłonęła mnie lektura, stworzyłaś piękne miejsce!

      Usuń